Meyve Sulama

MEYVESULAMAA.jpg

Meyve bahçeleri sulanırken nelere dikkat edilmeli?

Dikimi yapılan meyvelerin belli bir sulama programı ile sulanması sadece bitki açısından değil, toprak ve su kaynaklarımızın sürdürülebilirliği bakımından da önem taşıyor.

Peki meyve bahçeleri sulanırken nereler dikkat etmeliyiz?  Bahçe Botanik uzmanları olarak müşterilerimize meyve ağaçlarının doğru sulanması için dikkat edilmesi gereken konularla ilgili önemli bilgiler veriyoruz

Sulama Programı Bölgeye ve Ağacın Yaşına Göre Değişir

Meyve ağaçlarının doğru sulanması için, suyun doğru zamanda, yeter miktarda kök bölgesinde ulaştırılması gerekmektedir. Sulama programları, ağaçların yetiştirildiği bölgeye, kullanılan anaca, ağaçların yaşına, verim durumuna ve toprak bünyesine bağlı olarak değişiklik gösterir.

Yeterli Sulama Yapılmadığında Bitkilerde Stres Etkileri Görülmeye Başlar

Meyve türlerine bağlı olarak toprak nemi azaldığında yani yeterli sulama yapılmadığında bitkilerde terleme azalır, bitkilerde stres etkileri görülmeye başlar ve kökler suyu almak için daha fazla enerji harcamak zorunda kalırlar.

Yeterli Sulama Yapılmazsa Tomurcuklar Zayıf Kalır

Tomurcuklar zayıf kalır ve takip eden ilkbaharda iyi gelişim gösteremezler. Sürgün gelişmesi zayıf olur, ağaçlar tepe tomurcuklarını daha erken oluşturarak gelişimlerini durdururlar. Bu olumsuz etkilerin yanında, yaprak alanının küçülmesine, meyve dökümüne, sürgünlerin kurumasına, güneş yanıklıklarının artmasına yol açar.

Aşırı Sulamanın Tehlikeleri

Aşırı sulama yapıldığı zamanda, tek yıllık sürgünler yeterince pişkinleşemez (odunlaşmaz), bu yüzdende erken sonbahar soğuklarından ağaçlar daha fazla zarar görür. Yüksek neme bağlı olarak mantari hastalıklar daha çok ortaya çıkar. Fazla su, ağaçların daha fazla dal ve yaprak oluşturmasına, aşırı gölgelenme meydana gelmesine ve meyvelerin yeterince renklenmemesine sebep olur. Fazla su topraktaki oksijen miktarını azaltacağı için bitki gelişimi bu durumdan olumsuz etkilenir.

Su Analizi Mutlaka Yaptırılmalı

Sulamada kullanacağımız suyun analizinin mutlaka yapılması gereklidir. Suyun bileşiminde bulunan zararlı maddeler tedbirler alınarak kullanılabilecek düzeyde ise, sulama yöntemi de buna göre belirlenmelidir. Eğer tuz içeriği fazla olan su mecburen kullanılmak istenirse Sulardaki tuzun uzaklaştırılması için ozmoz yöntemi kullanılabileceği gibi, iyon tutucu kimyasallarda kullanılabilmektedir. Fakat bu yöntemler pahalı olduğundan tavsiye edilmemektedir. Hafif tuzluluk olan yörelerde sırta dikim sistemi kullanılarak bahçe tesisi yapılabilir.